Wszystko zaczęło się w roku 1998 kiedy założona została firma ER-KA. Początkowo profil firmy skupiał się na działalności stricte handlowej jednak z czasem zaczął ewoluować w kierunku usług gastronomiczno - żywieniowych. Katalizatorem było założenie w roku 1999 firmy GastroRes, która skupiła się na sprzedaży sprzętu gastronomicznego. Już od roku 2000 firma zaczęła odnosić spektakularne sukcesy co zaowocowało nawiązaniem stałej współpracy z najbardziej prestiżowymi markami w swojej dziedzinie. Głównymi partnerami stali się między innymi: Seaco, Winterhalter, Whirpool i Stalgast. Dwie ostatnie firmy są do dzisiaj partnerami strategicznymi GastroRes.
Z czasem jednak ER-KA coraz bardziej zwracała się w kierunku rynku usług żywieniowych. Wykorzystując wiedzę zgromadzoną w trakcie długoletniej działalności firma postanowiła stworzyć usługi zorientowane na klientów korporacyjnych. Początkowo skupiono się na pojedynczych zleceniach do zakładów produkcyjnych, które zgłaszały okresowe zapotrzebowania na posiłki. Catering na zlecenie stanowił pierwszą formę aktywności ER-KA. Po kilku latach firma nawiązała stałą współpracę z fabryką leków Sanofi. Zbudowanie kantyny w fabryce leków wytyczyło jasną drogę w rozwoju przedsiębiorstwa
Krokiem milowym było otwarcie Restauracji Terminal w roku 2007. Dogodne usytuowanie restauracji w sąsiedztwie portu lotniczego oraz strefy ekonomicznej skupiającej duże zakłady produkcyjne wytyczyło klarowny trend ekspansji rynkowej. Zbudowanie restauracji było głównie obliczone na stworzenie własnej bazy produkcyjnej zdolnej do zaspokojenia dużych potrzeb żywieniowych. Efektem tej strategii było pozyskanie trzech następnych klientów w okresie 3 lat. W skład klientów firmy weszli: MTU Aero Engines, Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka oraz Zelmer. Oprócz wyżej wymienionych przedsiębiorstw Restauracja Terminal żywiła także firmy: Mostostal Warszawa oraz TerraMost.
Wraz z wzrastającym popytem na usługi żywieniowe ze strony klientów korporacyjnych ER-KA 15 lipca 2011 powołało do życia markę Terminal Food Systems(TeFS) zorientowaną na rozwój systemów żywienia zbiorowego. Unikatowe podejście + zdobycze zachodnich zakładów produkcyjnych w tym oparcie się na licencji HADO dało bardzo zadowalający efekt w postaci wzrastającego popytu na usługi TeFS ze strony dużych zakładów pracy.
Równolegle z powstaniem marki Terminal Food Systems firma ER-KA uzyskała certyfikat do prowadzenia usług cateringowych w zakresie lotnictwa. Dnia 22 lipca 2011 roku ER-KA uzyskała zezwolenie Urzędu Lotnictwa Cywilnego na prowadzenie usług obsługi naziemnej w porcie lotniczym Rzeszów-Jasionka. Dokładnie 3 dni później powstał brand o nazwie Terminal Aviation Catering(TAC), który został przeznaczony do świadczenia usług cateringowych dla statków powietrznych. Od 10 listopada 2011 stałym klientem TAC została dynamicznie rozwijająca się linia lotnicza OLT Jetair. Oprócz stałych zleceń podmiot obsługuje z sukcesem loty czarterowe oraz opóźnione.
By zapewnić efektywną koordynację działań zarząd ER-KA postanowił z dniem 1 stycznia stworzyć grupę Terminal Foods w skład, której wchodzą: Terminal Aviation Catering, Terminal Food Systems, Restauracja Terminal oraz jako partner afiliowany GastroRes. Korporacyjny system organizacji jest obliczony na stworzenie wyspecjalizowanej grupy firm zdolnej do zaspokojenia każdej potrzeby w segmentach: lotnictwa, żywienia zbiorowego, cateringu oraz gastronomii.